Tusea cronică sau gâdilarea la câini și pisici

Addthis Sharing Buttonsshare la FacebookFaceBookFaceBookShare la TwittertwittertwitterShare la PinterestpinterestPinterestshare la MoreAddthismore19

Tusea persistentă sau gâdilarea este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc atât de la gardienii de animale canine, cât și de la feline. Cu tovarășii noștri feline, numeroși clienți presupun adesea că acest lucru se datorează bulilor de păr. Și în timp ce mingile de păr pot fi o cauză de tuse la pisici, există cu siguranță numeroase alte cauze posibile ale unei feline care își extinde gâtul și tuse constant. Printre acestea se numără boala căilor respiratorii alergice feline (altfel cunoscută sub numele de astm felin), boala de viermi de inimă felină, infecții bacteriene, virale sau alte parazite, obstrucții ale căilor respiratorii sau gâtului și diverse boli ale cavității toracice, inclusiv infecții ale cavității toracice (numite pyotorax), scurgând limfatic și/sau vase de sânge ale cavității toracice (numite chilotorax) și la pisicile mai vechi cancer al pieptului.

Cea mai semnificativă greșeală pe care o fac gardienii feline la pisicile de tuse cronică este presupunerea că semnele se datorează mingilor de păr și pur și simplu dau mult mai mult petromalt sau laxatonă, în timp ce procesul bolii se agravează în timp. În ceea ce privește achiziționarea pentru a diferenția aceste numeroase cauze la pisici, este esențial să se evalueze complet veterinar pe orice pisică de tuse cronic, inclusiv panouri de sânge CBC/chim/tiroidiene/inimii complete, precum și teste pentru serologie felină la viruși precum FELV/FIV, FIP, precum și testarea toxoplasmozei. Probele de scaun ar trebui verificate, de asemenea, pentru paraziți în unele cazuri implicate în tuse animale de companie.

Desigur, radiografiile toracice sunt, de asemenea, parte a acestei baze de date minime într-o pisică cu tuse cronic. De asemenea, vreau să afirm că multe pisici de tuse nu au boli de inimă, în afară de posibilitatea de viermi cardiaci la pisici, pe care începem să le recunoaștem din ce în ce mai mult. Pentru a cumpăra medicii veterinari să fie pe deasupra acestei probleme înainte de a apărea, este esențial pentru Guardians să înțeleagă că tusea ar putea implica mult mai mult decât doar bile de păr. Actul de tuse aduce o listă cu totul diferită de diagnostice posibile care trebuie lucrate, față de o pisică care se retrăgește și vărsări, deși poate exista o anumită suprapunere a posibilităților în ambele cazuri.

În ceea ce privește câinii cu tuse cronică, sunt posibile cu siguranță boli virale și bacteriene infecțioase. Cu toate acestea, cauzele mult mai frecvente ale tusei cronice la câini pot include boli inflamatorii sau alergice ale căilor respiratorii, probleme anatomice ale căilor respiratorii (ambele cunoscute în mod obișnuit ca boli pulmonare obstructive cronice sau BPOC), probleme parazite, inclusiv infecție cu viermi cardiaci, boli de inimă (în special la câinii mai în vârstă). În mod obișnuit, nu merită ca clienții să se auto -trateze cu vârsta mijlocie și animalele mai în vârstă acasă pentru tuse cronică mai lungă de câteva săptămâni, deoarece sunt necesare lucrări minuțioase, astfel încât medicul veterinar să poată veni cu un diagnostic adecvat și cel mai bun plan terapeutic.

Sănătatea animalelor de companie